poniedziałek, 6 lipca 2015

3 nieznane salatki na panienski



Panieński w formie grilla? Spotkanie przedślubne z kumpelkami na świeżym powietrzu? Zaskocz przyjaciółki oryginalnym jedzeniem - poniżej 3 przepisy na rewelacyjne sałatki jakich nie znasz :)

1. sałatka z rukolą i młodymi ziemniakami

4 porcje
314 kcal na osobe


skład:
  • 600 g młodych ziemniaków 
  • 150 g grochu ogrodowego (ewentualnie mrożonego) 
  • 75 g rucoli 
  • 1 łyżka orzechów pinii 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 25 g parmezanu 
  • 1 szczypta soli 
  • 1 szczypta pieprzu

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 10-12 minut. 
Ugotować groszek w osolonej wodzie przez 4 min., aż będzie al dente. Odcedzić i wypłukać groszek pod zimną bieżącą wodą
Zblendowac połowę rukoli z orzeszkami pinii, czosnkiem i oliwa z oliwek, do uzyskania gładkiej masy. Wymieszać połowę parmezanu i doprawić do smaku pesto z solą i pieprzem.
Wymieszać pesto z ciepłymi ziemniakami i ostudzić do temperatury pokojowej.
 Wymieszać groszek ze schłodzonymi ziemniakami i wymieszać z reszt
ą rucoli na talerzu. Posypać serem.

2. salatka z ogórkiem, avocado i orzechami nerkowca

4 porcje
262 kcal na osobę
wykonanie 10 minut



Potrzebujesz:
  • 1 ogórek 
  • 1 awokado 
  • 1 limonka 
  • 1 szalotka 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 
  • 50g niesolone orzechy nerkowca 
  • 2 łyżki liści mięty 
  • 1 szczypta soli 
  • 1 szczypta pieprzu

Ogórka przetnij na polowe. Usuń nasiona. 
Następnie pokrój ogórka w pół księżyce
Przepolow awokado. Pokrój avocado w plastry.  
Skrop sokiem z limonki.
Wymieszaj wszystko razem. Skrop oliwą z oliwek

Posyp sałatkę orzechami nerkowca, pokrojonymi liśćmi mięty i dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. przepyszna ziemniaczano-tunczykowa salatka

4 porcje
451 kcal na osobę
Czas przygotowania 25 minut



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 szczypta soli 400g fasolki szparagowej 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka kaparów 
  • 1 szczypta pieprzu 
  • 1 czerwona cebula 
  • 370 g tuńczyka w wodzie 
  • 20g liści pietruszki
  • 8 chrupiące liście sałaty 


Ziemniaki pokroić w 1 cm plastry i gotować je na małym ogniu w osolonej wodzie przez 10 minut. Fasole gotowac w osolonej wodzie przez 6-7 minut aż będzie al dente. Następnie wymieszać w miseczce olej, ocet i kapary i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Odcedzić ziemniaki i zielona fasole, spłukać zimną wodą i wymieszać z cebulą, tuńczykiem, pietruszka i sosem.
Podzielić sałaty na półmisku i wyłożyć na nie sałatkę. 

Podawać natychmiast.

Smacznego!!! 



Przepisy: Jumbo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz