Panieński w formie grilla? Spotkanie przedślubne z kumpelkami na świeżym powietrzu? Zaskocz przyjaciółki oryginalnym jedzeniem - poniżej 3 przepisy na rewelacyjne sałatki jakich nie znasz :)
1. sałatka z rukolą i młodymi ziemniakami
4 porcje
314 kcal na osobe
skład:
- 600 g młodych ziemniaków
- 150 g grochu ogrodowego (ewentualnie mrożonego)
- 75 g rucoli
- 1 łyżka orzechów pinii
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 25 g parmezanu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 10-12 minut.
Ugotować groszek w osolonej wodzie przez 4 min., aż będzie al dente. Odcedzić i wypłukać groszek pod zimną bieżącą wodą.
Zblendowac połowę rukoli z orzeszkami pinii, czosnkiem i oliwa z oliwek, do uzyskania gładkiej masy. Wymieszać połowę parmezanu i doprawić do smaku pesto z solą i pieprzem.
Wymieszać pesto z ciepłymi ziemniakami i ostudzić do temperatury pokojowej.
Wymieszać groszek ze schłodzonymi ziemniakami i wymieszać z resztą rucoli na talerzu. Posypać serem.
2. salatka z ogórkiem, avocado i orzechami nerkowca
4 porcje
262 kcal na osobę
wykonanie 10 minut
Potrzebujesz:
- 1 ogórek
- 1 awokado
- 1 limonka
- 1 szalotka
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 50g niesolone orzechy nerkowca
- 2 łyżki liści mięty
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Ogórka przetnij na polowe. Usuń nasiona.
Następnie pokrój ogórka w pół księżyce.
Przepolow awokado. Pokrój avocado w plastry.
Skrop sokiem z limonki.
Wymieszaj wszystko razem. Skrop oliwą z oliwek.
Posyp sałatkę orzechami nerkowca, pokrojonymi liśćmi mięty i dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. przepyszna ziemniaczano-tunczykowa salatka
4 porcje
451 kcal na osobę
Czas przygotowania 25 minut
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szczypta soli 400g fasolki szparagowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka kaparów
- 1 szczypta pieprzu
- 1 czerwona cebula
- 370 g tuńczyka w wodzie
- 20g liści pietruszki
- 8 chrupiące liście sałaty
Ziemniaki pokroić w 1 cm plastry i gotować je na małym ogniu w osolonej wodzie przez 10 minut. Fasole gotowac w osolonej wodzie przez 6-7 minut aż będzie al dente. Następnie wymieszać w miseczce olej, ocet i kapary i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Odcedzić ziemniaki i zielona fasole, spłukać zimną wodą i wymieszać z cebulą, tuńczykiem, pietruszka i sosem.
Podzielić sałaty na półmisku i wyłożyć na nie sałatkę.
Podawać natychmiast.
Smacznego!!!
Przepisy: Jumbo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz